Sonraki başlık »
« Önceki başlık

Yeni Başlık GönderCevap Gönder  
Yazar Mesaj
Embryonic
Moderator
Moderator

blank.gif
MesajTarih: Cum Haz 01, 2007 00:54  Mesaj konusu:  Rüya Nedir?..Süresi ve TürLeri.. Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Rüya Nedir?
İnsanoğlu hayatının yaklaşık üçte birini uykuda geçirir ki bu da 60 senelik bir ömrün 20 senesi demektir.
Eski çağlardan beri insanları ilgilendiren rüyalara ilkel toplumlar da çok önem verilmiştir. Rüyaların, korkulan tanrılar tarafından verilen armağan veya cezalar olabileceğine inanılmıştır. Daha sonra kahinler rüyaları açıklamaya, yorumlamaya başlamışlardır. İlk rüya yorumcularının ne zaman ortaya çıktıkları da belli değildir. Ancak Babil'in kahinlerinin büyük ün yaptıkları bilinmektedir. Kaldeliler, Astroloji vb. nin yanı sıra rüya yorumlarında da başarı kazanmışlardır. Zamanla belirli rüyaların anlamları da kesinleşmiştir. Eski Mısırlılar, eski Yunanlılar ve Araplar rüya yorumlarıyla ilgili kitaplar yazmışlardır.
İnsanoğlu hayatının yaklaşık üçte birini uykuda geçirir ki bu da 60 senelik bir ömrün 20 senesi demektir. Uyku, günlük çalışmalardan yorgun düşen insan bedeninin ve sinirlerinin dinlenme zamanıdır. Ünlü ruhbilimci Sigmund Freud'un da araştırmalarının büyük bölümünü oluşturan uyku sırasında, kişinin bilinç altında düşüncelerinin, özlemlerinin ya da isteklerinin bir film şeridi gibi göz önünden geçtiği varsayılır ki buna Rüya adını verilir.
Freud'a göre bilincin gizlediği, tamamen sakladığı olgular ortaya çıkabilmek için yol aramaktadır. Bunlardan bazıları da rüyalar haline girerek kendilerini gösterir. Freud'un yolunda ilerleyen doktorlar da günümüzde rüyalara önem verip, rüyaları bilimsel olarak açıklayarak hastalarını tedavi etmektedir.
Bazı soyut kavramların açıklamaları bilimsel bir zemine oturtularak ifade edilebildiği halde, rüya kavramını bu şekilde açıklamak pek mümkün görünmüyor. Ancak bunu bilimsel verilerle değil de, dinsel yönden açıklanabildiği de bir başka soyut gerçektir. Bu açıklamaya göre ruh bedenden ayrıldığı zaman, yaşanan olayların tümüne rüya diyebiliriz.

Rüyaların Süresi
Rüyalarda yaşananlar inanılmayacak kadar hızlı gelişir. Bir kaç dakikalık rüya esnasında bile çok uzun sürdüğünü sanılan garip, şaşırtıcı ve çok değişik olaylar birbirlerini izler, bu nedenle rüyada zaman kavramı oluşmaz. Ancak zaman kavramını, uyandıktan sonra beyinin öğretileri ve alışkanlıkları doğrultusunda saptadığımız bir anlar toplamıdır sadece.
Bilimadamlari rüyanın süresi üzerinde kesin bir sonuca varamamışlardır. Bir kısmı rüyaların sadece birkaç saniye sürdüğünü iddia ederken, diğer bir kısmı da saatlerce devam eden rüyaların olduğu fikrindedir. Bu tartışmalar sırasında Dr. B. Klein adında Amerikali bir bilimadamı bir araştırmaya başlamış ve gönüllü olarak seçtiği kişileri hipnotize ederek uyutmaya başlamıştır ve belli bir süre sonra uyandırıp rüyalarını dinleyerek, bir rüyanın 20 saniyeyi geçmeycek kadar kısa sürdüğünü belirlemiştir. Dr. Klein'ın sürdürdüğü bu araştırmanın sonunda en uzun rüyanın 90 saniyeyi geçirmediği ortaya çıkmıştır.

Rüyaların Türleri
Uzmanlara göre uyku birkaç devreden oluşmaktadır. Uykusu gelen insan yatağına yatar ve gözlerini kapatır. Kısa süre sonra göz kapakları belli belirsiz titremeye başlar. İnsan o sırada uykuya dalmış ve rüya görmeye başlamıştır. Uyumak için alınan bir takım uyku ilaçları rüya da görülmesini engelleyebilir. Ancak ilaç almadan uyuyan herkes mutlaka rüya görür. Rüyalar renkli ya da siyah beyaz olabilir. İnsanların çoğu, siyah beyaz rüya gördüklerini söylemektedir.
- Kafası yorgun, devamlı bir konuyla ilgilenen kimse uyuduğunda rüyasında karmakarışık şeyler ya da ilgilendiği, önem verdiği konuyu görebilir. Bu tür rüyalar yorumlanmazlar. Örneğin, televizyonda veya başka bir yerde heyecanlı bir sinema izleyen kişi rüyasında aynı şeyleri görebilir. Bu durum sadece etkisinde kalmaktır ve gerçek rüya değildir.

- Kabus veya karabasan denilen rüyadır, genellikle iyi başlar. Uyuyan kimse hoş bir olay ile ilgilendiğini görür ve sonra bu rüya birden korkutucu bir hal almaya başlar. Güzel görüntü değişerek insana dehşet verir. Kabusların açıklamasını sinir doktorları ve psikanalistler yapmaktadır. Kabusları, rüyada bir kez görülen korkutucu sahnelerle karıştırmamak gerekir. Karabasan gören insan korkar. Bir ara rüyada olduğunu hissederek uyanmak ister. Bunu başaramaz veya uyandığını zanneder ama bu sırada kabus devam eder. Her insan ömründe birkaç kez kabus görebilir.
- Olduğu gibi çıkan rüyalar, genellikle sezgisi güçlü olan kişlerin rüyalardır. Örneğin rüyasında gördüğü ahbabını kısa bir süre sonra o gerçekte görebilir bu kişiler. Buna "Gerçek Rüya" adı verilir. Böyle rüyalar görenler, dikkatli davranmalıdırlar. Gördükleri şeyleri iyi değerlendirmelidirler.
- Uyuyan kimse rüyasında birçok şey görür ve sabah uyandığında da bunlardan bazılarını anımsar ki bunlar yorumlanabilir. Rüya tabiri denilen şey, dördüncü tür için gereklidir daha çok. Sabah uyanıldığında akılda kalan ve hatta insanı etkileyen rüyalar yorumlanabilir.

Yengeç  OfflineEmbryonic kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönder
Usipia
-=Daimi Üye=-
-=Daimi Üye=-

turkey.gif
MesajTarih: Çar Ağu 08, 2007 18:53  Mesaj konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

yha ben hep catışma felan goryuorum resmen aksiyon ceviriyorumm rüamda heaa:P

Gender:Female OfflineUsipia kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönder
paRaNoiaCmetaL
Uyarı : 1
-=KopuK=-
-=KopuK=-

uk.gif
MesajTarih: Pzr Ekm 07, 2007 20:02  Mesaj konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

valla gördüklerim n hepsi kayık rüyalar:D

Başak Gender:Male OfflinepaRaNoiaCmetaL kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderE-Posta gönderMSNM
Pandorina
Uyarı : 1
-=Forum Azmanı=-
-=Forum Azmanı=-

blank.gif
MesajTarih: Pzr Ekm 07, 2007 20:17  Mesaj konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Alıntı:
Karabasan gören insan korkar. Bir ara rüyada olduğunu hissederek uyanmak ister. Bunu başaramaz veya uyandığını zanneder ama bu sırada kabus devam eder. Her insan ömründe birkaç kez kabus görebilir.

Ben Bunun Rüya İçinde Kendini BuLmak oLduunu Sanıyordum :S:S
Bi de Ben 1 Rüyanın Devamını Ertesi GÜn Bi De Sonaki Gün Gibi BöLe SürekLi Devam Edecek Dizi ŞekLinde GÖrmüştüm Bi Keresinde Very HappyVery Happy Onu NasıL Taabir Edios ?? Very HappyVery HappyVery Happy

İkizler Gender:Male OfflinePandorina kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderMSNM
Caduuu
-=Forum Azmanı=-
-=Forum Azmanı=-

blank.gif
MesajTarih: Pzr Ekm 07, 2007 22:32  Mesaj konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

ßeni En Çok Şaşırtan RüyaLarın SüreLeri oLdu Açıkçası En Uzunu 90 saniyeyi Geçmiyormuş.. Oysaki Ben Bazen Bütün Gece Rüya Görüyorum Sanki ( : Pandorina Sende Yarınki bölümünü merak Ediyorsan Rüyanın Araya RekLam faLan'da Sıkıştır :p Tabiri Zor bi durum : )

Yengeç  OfflineCaduuu kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönder
GoZYaSiM_Ve_SeN
-=Gelişen Üye=-
-=Gelişen Üye=-

turkey.gif
MesajTarih: Cmt Kas 10, 2007 15:42  Mesaj konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Ben Yatmadan önce tasarlarım alt yapısını rüyamın sonra uyuduğum anda tasrımın devamı canlanır kendi kendine mesela bir aksion filmi gibii olu verir hersey yada bir romantik an canlanır duygularım depreşir...... (:

*****************************İçimdeki acı senidee yakar...!

Akrep  OfflineGoZYaSiM_Ve_SeN kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderKullanıcının web sitesini ziyaret et
mISra
-=Forum Tazesi=-
-=Forum Tazesi=-

turkey.gif
MesajTarih: Pzr Kas 25, 2007 19:40  Mesaj konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

benm rüyalarım dizi gibi ertesi gün kaldığım yerden devam edebiliyorum:DVery Happy

İkizler Gender:Female OfflinemISra kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönder
sevastra
-=Gelişen Üye=-
-=Gelişen Üye=-

turkey.gif
MesajTarih: Cmt Arl 01, 2007 20:46  Mesaj konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

yaa rüyalar acaip şeyler ben de bunla ilgili bildiklerimden kısaca bahsedeyim:
karabasan: karabasanlar beyin ve vücut arasındaki uyumsuzluktan ortaya çıkar. vücut uyku sırasında kısmi felç durumundadır bilicin etkisiyle hareket etmez, uyandığımızda normale döneriz. ama bilincimiz vucudumuzdan önce uyandığında felç durumunda olan vücudu kontrol edemez. bu anlarda insan vucudu üstünde bişi varmış onu bastırıyomuş gbi hisseder. panikler ve bağırmak ister. beyni bunu da yapamaz. sonra da bu karabasan olaak adlandırılır.

freud-psikanaliz: freud bilinç ve bilinaltının yaşantımızdaki etkilerinden yola cıkarak hastalıkları tedavi etme ustunde durmuş. bilincimizde yaşadığımız sorunlu olayların bilinçaltına atıldıını biliyoruz. bilinçaltının ortaya çıkışı da rüyalarda gerçekleşir. hastayı konuşturmaya dayalı terapide rüyaları üstünde de durulur. mesela gercekte yaşamadığınız size ters gelen ama rüyanızda görmüş olduğunuz bişiler anlatın denir hastaya Smile

bu yöntemi kopuk fransız pskoloji hocamız bizim üstümüzde uygulamıştı Smile

Yengeç Gender:Female Offlinesevastra kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderE-Posta gönder
madwitch
-=KopuK=-
-=KopuK=-

turkey.gif
MesajTarih: Pzr Arl 02, 2007 19:27  Mesaj konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

rüyalar tersine mi gerçek mi o da ayrı bi muamma galiba:P ben fazla rüya görmem hele karabasanla hiç karşılaşmadım daha aman almayayımda Very Happy Smile

kelimeler
art arda böyle sıralanmalı ki
notalara öyle yakışsın
ve
sen
öyle atmalısın ki kendini
denize doğru
yaşanacak yeri kalmamış bu sokaklara
anca böyle veda edilir!

Terazi  Offlinemadwitch kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderE-Posta gönder
Mesajları göster:      
Yeni Başlık GönderCevap Gönder  

Sonraki başlık »
« Önceki başlık
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti gönderemezsiniz
Bu forumdan eklenti indiremezsiniz
Rock | Metal | Heavy Metal | Black Metal | Death Metal | Doom Metal
kurye | evden eve nakliyat
Site içerisindeki materyallerin kaynak gösterilmeden kopyalanması ve yayınlanması yasaktır.
Copyright © 2007 RockDream.Net

phpBB © 2001-8 phpBB GroupSite Haritası RSS Sitemap