| Yazar |
Mesaj |
NeoRock
Forum Yöneticisi

|
|
Sitemizin değerli yöneticilerinden sevgili arkadaşımız ruveyda ile Rock müzik hakkındaki görüşlerini paylaştığı hoş söyleşimiz..
- İlk olarak genelde dinlediğin ve hoşuna giden müzik türlerinden bahsedermisin kısaca?
Genel olarak rock-metal dinliyorum.. Tabi ruh halime bağlı değişiyor bu çizgi Ama her iki tür için de alternatif olanları tercih ediyorum. Özellikle amatör gruplar çok ilgimi çekiyor.
- Müzikle iç içe biri olduğunu biliyorum. Müzisyen bir kişiliğinde var. Özellikle son dönemlerde Rock müziğe artan ilgi ile birlikte yeni birçok grup katılıyor müzik dünyasına. Seninde bu sınıfa kısmende olsa dahil olduğunu düşünürsek, ülkemizdeki genç müzisyenlerin geleceğe bakış açısı nasıl sence? Mevcut koşullarda parlak bir gelecek beklemek ne ölçüde doğru olabilir genç müzisyenler adına?
Evet, Dünya açısından bakacak olursak bu müzik tarzı hep aynı standartlardaydı. Ama ülkemizde son dönemde rock-metal müzik büyük bir çıkış yakaladı. Bunun getiriside birçok kişi ve grup oldu dolayısıyla. Arz talep meselesi birazda Ben bu sınıfın çok çok gerisindeyim, ben sadece hoşuma gittiği için uğraşıyorum, ticari anlamdaki bu kovalamacada pekte bir yerim yok işin açıkcası ama kurulan bir çok grup kısa yoldan ünlü olma çabasında ne yazık ki, yani iş sanattan çok başka alanlara kayıyor bu kaygı işin içine girince. Bu durumdada pekte parlak bir gelecek beklenemez. Çünkü durum bu noktaya gelince müziğin temelindeki ruh kayboluyor dolayısıyla kalite düşüyor diye düşünüyorum.
- Genel olarak ülkemizdeki Rock Müzik anlayışını nasıl buluyorsun? Biraz önyargı, biraz popülerleşme göze çarpıyor ilk plânda galiba. Senin düşüncelerin nelerdir?
Türkiye'deki rock anlayışı bundan 8-9 sene önce daha kaliteliydi diyorum ben. Yani ciddi anlamda bu müzik tarzını her yönüyle benimsemiş insanlar yapıyordu, dinleyicide daha elitti. Bu bazı insanların hoşuna gitmese de anlayan dinlemeli diye düşünüyorum. Popülariteye aşırı derecede karşı bir insanım, kimilerine göre bencillik belki ama kesinlikle popüler olma yolunda ilerlerleyenler dinleyici yelpazelerini genişletiyorlar belki ama tarzlarından, müzik anlayışlarından büyük tavizler veriyorlar.
- Gerek ülkemizde olsun gerekse genel anlamda, Rock müziğin gerçek felsefesini bilen ve uygulayan gruplar veya sanatçılar varmı sana göre? Çünkü Rock müziğin ortaya çıkış aşamaları ve içerdiği isyan artık pek yansımıyor bu müziğe. Senin düşüncelerin nedir bu konuda, bu değişim olmalımıydı yoksa buna yozlaşma diyebilirmiyiz?
Bu felsefeyi ülkemiz adına kaybettiğimizi düşünüyorum. Tabi ki çok iyi sanatçı ve gruplar var hâla ama genel anlamdaki rock-metal felsefesi kalmadı Türkiye'de. Ülkemizde rock başlığı altında yapılan çalışmaların çoğunda pop havası sezinliyorum ben.
Ama dediğim gibi hala çok çok iyi gruplar var. Benim için Türkiye’de Kurban bunların başında gelir mesela. Özellikle "insanlar" albümleriyle rock’ın temelindeki isyan ve reddetmeyi çok güzel işliyorlar. Dünya’da ise Slipknot bu işi gereğinden iyi yapıyor
- Ülkemizde son dönemlerdeki festival ve ünlü grup sağanağı kuşkusuz hepimizin kısa vadede beklemediği bir durumdu. Ama artık birçok önemli müzisyenin turne projesinde Türkiye'de yer alıyor. Bunun sebebi neler olabilir sence? Ticari bir atılım mı yoksa dinleyici kitlesinin kalitesiyle orantılı birşey mi bunlar sence?
Bu durumun sebebini ticari olarak görüyorum. Yani dediğim gibi eskiden daha iyi bir kitle vardı o zaman bu potansiyel fark edilip, yeterli konser ve tanıtım yapılsaydı günümüzde her şey daha farklı olabilirdi belki de. Çünkü dinleyici kitlesindeki yozlaşma gerçekten bu tarzdan anlayan insanları geri plana itti. Şimdiki yoğunluğu Türkiye’nin genel anlamda tanınmasına bağlıyorum Eurovision birinciliği gibi.
- Rock müzik ile Türk kültürü arasındaki uyum nasıl sana göre? Bu denli köklü ve zengin bir kültürün müzikâl etkisi tüm Dünya'da iz bırakacak ölçüde olabilir ama neden bir türlü bu düzeyde bir yapım oluşturamıyoruz sence?
Kesinlikle hiçbir uyum yok Kültürümüz çok geniş ve zengin ama tarzlar farklı. Yani Dünya’ya açılmak isteyen bir grup veya sanatçı bunu salt Türk kültürüyle yapmayı düşünmesi biraz ütopik geliyor bana. Hoş bir durum değil diye düşünebilir bazıları ama rock kendi içinde bir kültürdür ve kabul etmeliyiz ki bu kültürün temel taşlarında bizim bir etkimiz yok.
- Seni etkileyen, idol isimler varmı müzisyen olarak? Nedir bu isimlerin senin için önemi ve farkları?
Çok fazla var tabiî ki ama benim için Türkiye’de Kerem Tüzün önplanda geliyor. Bunda enstrüman ortaklığımzında etkisi var tabi Kerem Tüzün bana göre ülkemizin en iyi bassisti.
- Canlı performans bildiğin gibi önemli bir yere sahip özellikle Rock müzikte. Senin etkilendiğin veya başarısız bulduğun isimler varmı canlı performans anlamında?
Tarzı konusunda yorum yapamam ama son zamanlarda Hayko Cepkin Türkiye'deki en iyi sahne performansını gösteren sanatçı bence. Pentagram, Kurban ve Teoman’da bana göre çok iyi canlı performansa sahipler. Canlı performans olarak çok kötü gördüğüm grupların başında Zakkum geliyor.
- Son dönemlerde bağımlısı olduğun bir albüm varmı? Varsa bu albümün senin için farkları nedir?
Ben bu konularda yeni çıkan albümleri değilde daha çok nostaljiye geçmiş isimleri tercih ediyorum Bu aralar Teoman’ın, Kutsal’ın, Kurban’ın, Pilli Bebek’in ve Demir Demirkan’ın ilk albümlerini dinliyorum. Özellikle Teoman’ın ilk albümü gerek sound açısından gerekse sözlerin derinliği açısından çok değerlidir benim için. Son çıkan isimlerdense Sakin, Gren ve Kül’ü yakından takip ediyorum.
- Son olarak seninde RockDream hakkındaki görüşlerini alabilirmiyiz?
RockDream başından beri hep ifade ettiğim gibi benim için çok değerli ve güzel bir site. Karşısında durmaya çalıştığım genel yozlaşma ve piyasa durumlarının dışında kaldığını düşünüyorum ve bu sitenin moderatörü olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum teşekkürler..
Vakit ayırdığın için ben Teşekkür ederim. RockDream'le kal..
|
|
|
|
|
|
 |
      |
 |
PearLJam
-=Daimi Üye=-

|
|
Gerek yorumları , gerek siteye katkılarından dolayı öncelikle arkadaşımıza teşekkürler. Sorulara da tatminkar cevaplar vererek bize Rock& Metal müzik hakkındaki düşüncelerini en güzel şekilde yansıttı . Müzik demek Ruveyda demek sağlam kal .
|
|
|
|
_________________ <<eLoise>>
Life Is A Lemon And I Want My Money Back..
|
|
 |
     |
 |
ruveyda
-=Forum Tazesi=-

|
|
| çok teşşekkür ederim,yorumun beni çok mutlu etti:)saol..
|
|
|
|
_________________ acıları sevmezsen,mutluluk sana rüya..kaçılmaz hiçbirşeyden,yuvarlaktır bu dünya!!!!
|
|
 |
    |
 |
diSHEkaos
Moderator

|
|
çok güzel bir sohbet olmuş gerçekten ,gerçekten de eğer zamanında Türkiye'deki Rock&Metal'e biraz daha gereken önem verilseydi şu anda daha iyi olabilirdi,emeklerinize sağlık
|
|
|
|
|
|
 |
    |
 |
korebe
Moderator

|
|
Sohbet için teşekkürler.Zevkine, yorumuna her zaman güvenmişimdir zaten
Rüwü 4ever
|
|
|
|
_________________ Ben hilebaz körebe...
|
|
 |
     |
 |
selva
-=Gelişen Üye=-

|
|
Teoman konserinde beraberdik ben o kadarda beğenmemiştim şahsen Sivas konserini belki sen başka bi konserden bahsediyorsan onu bilemiyecem Teomanla pek ilgilenmiyorum bilirsin:D
Onun dışında söyleşin çok güzel,açıklayıcı olmuş.
bendende KÜL forever  
|
|
|
|
_________________ hiç korkmasam da bazen korkmak güzeldir.
|
|
 |
     |
 |
ruveyda
-=Forum Tazesi=-

|
|
çok teşekkür ederim diSHEkaos,rüzgarım ve selvua'm ayrıca bu güzel söyleşiye beni layık gördüğü için sevgili yöneticimiz neorock'ada teşekkür ediyorum..
|
|
|
|
_________________ acıları sevmezsen,mutluluk sana rüya..kaçılmaz hiçbirşeyden,yuvarlaktır bu dünya!!!!
|
|
 |
    |
 |
SummerWine
-=Daimi Üye=-

|
|
Sıkı muhabbet Teşekkürler ikinize de..
|
|
|
|
_________________ Bazen Yıldızları süpürürsün,farkında olmadan.Güneş kucağındadır, bilemezsin.Bir çocuk gözlerine bakar,arkan dönüktür.Ciğerinde kuruludur orkestra,duymazsın.Koca bir sevdadır yaşamakta olduğun,anlamazsın uçar gider,koşsan da tutamazsın.
|
|
 |
     |
 |
Caduuu
-=Forum Azmanı=-

|
|
| Güzel bir söyleşi olmuş. Yazılanlara da katılıyorum genel anlamda. İki arkadaşada teşekkürler..
|
|
|
|
_________________ OLmadığım Yeri Düşünüyorum, ÖyLeyse Düşünmedğim Yerdeyim..
|
|
|
    |
 |
GoZYaSiM_Ve_SeN
-=Gelişen Üye=-

|
|
| Gözel bir söylesi.. Tesk... (:
|
|
|
|
_________________ ?~üMiT~? /
************* Hewessini yitirme bu yoL can yakar ....
********************* Bakma güldüğümee...
*****************************İçimdeki acı senidee yakar...!
|
|
|
     |
 |
|
|