| Yazar |
Mesaj |
NeoRock
Forum Yöneticisi

|
|
Rock müziğin önemli bayan vokallerinden Kutsal ile yaptığımız; müzikâl geçmişi, Rock müzik hakkında düşünceleri ve yeni yayımlanan "Çırılçıplak/Naked" albümleriyle ilgili değerlendirmelerin yer aldığı kısa söyleşi..
İlk olarak bu yoğun döneminizde bizlere bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.
1- Öncelikle kısaca müzikâl yaşamınızı özetlermisiniz bizim için?
Müziğe çok ufak yaşlarda şarkı söyleyerek başlamıştım.. Seyyal Taner, İlhan İrem, Erol Evgin, Sezen Aksu gibi isimlerin şarkılarını söyleyerek.. Sonra ailem bunları makara bantlara kaydetmeye başlamış.. Daha sonra da okulda müzikle ilgili bulduğum her faaliyete katılmıştım.. ta ki lise yıllarında artık gitar çalmaya ve rock gruplarında şarkı söylemeye başlayana kadar… Bundan sonrasi zaten “Ain’t Blonde” ile başlayan ve çeşitli rock grupları ile devam eden - ki bunlardan en önemlisi Kutsal Hazine Avcıları’dır, bir üniversite dönemi ve çeşitli rock barlarda konserler verme ile devam etti. Daha sonra da pek çok ünlü isime konserlerinde ve albümlerinde sesimle eşlik ettim. Ve 2001 yılında “Susuzlugun Geçti Mi?” albümüm dinleyicilere sunuldu. Geçtiğimiz aylarda da hem Amerika’da hem de burada albümlerim yayımlandı. Amerika’daki albümümün adı “Naked”, Türkiye’deki ise “Cırılçıplak” adını taşıyor…
2- Hemen hemen lise yıllarınızda başlayan bir müzik maceranız var. Çeşitli gruplarda da vokal olarak yer aldınız. O dönemki Kutsal ile şu an ki, gerçek bir yıldız olan Kutsal arasında sizin bakış açınıza göre neler değişti?
O dönem elimden geldiğince çok şey öğrenmeye çalışıyordum, etrafımdaki benden daha deneyimli müzisyen arkadaşlarımdan. Onları dört kulak dinlerdim hep ve kendimi nasıl geliştiririm diye düşünür dururdum… Lise ve üniversite yılları böyle geçti.
Öğrenmenin elbet sonu yoktur ama özellikle burada yaptığım iki albümden sonra artik müziğimin oturduğunu ve neyi neden yaptığımı daha iyi bildiğimi düşünüyorum. Kendimi ve müziğimi daha iyi tanıyorum…
3- Birçok önemli isimle aynı sahnede yer aldınız geri vokal olarak. Yine benzer şekilde önemli sayılacak birçok albümde de sesinizle yer aldınız. Solo çalışmalarınız öncesinde böylesine büyük müzisyenler ile çalışmak kariyeriniz için önemli bir avantaj oldumu size göre? Kendinizi şanslı görüyormusunuz bu konuda?
Elbette… Çıktığınız her sahne, kaydettiğiniz her şarkı birşey öğretir size.. Ve ben sizin de dediğiniz gibi çok önemli isimlerle çalıştım ve hepsinden de gizlice birşeyler çaldım.
4- İlk albümünüz "Susuzluğun Geçti mi" o dönem için çok başarılı ve ses getiren bir yapım olmuştu. Ve Türkiye'nin en iyi gitaristlerinden Serdar Öztop&Alper Çakır imzalı bir albümdü. Sizi yeterince tatmin eden bir albüm oldumu o dönem için? Albümün hak ettiği karşılığı aldığına inanıyormusunuz?
“Susuzluğun Geçti Mi” albümüm yayımlandıktan bir hafta sonra 11 Eylül olmuştu. Tabi bütün Dünya nasıl etkilendiyse ben de öyle etkilendim bu durumdan. Ama o albüm, çok içime sinen bir albümdü herşeyiyle. Serdar Öztop ve Alper Çakır da çok önemlidir albümün müzikal yapısının oluşmasında. O dönem içerisinde hak ettiği karşılığı almasa da, yıllar içerisinde daha çok farkedildi ve daha da farkedileceğini düşünüyorum. Gerçekten iyi olan şeyler zaman geçse de değerini yitirmez, hele ki albümler..
5- İlk albüm sonrası sizin için bir Amerika macerası başladı ve Los Angeles'a yerleştiniz. Ve burada ikinci albümü hazırladınız. Yine önemli isimlerle çalıştınız bu albümdede. "Çırıl çıplak" albümü için görüşleriniz ne yönde? Aldığınız ilk tepkiler ve şu ân'a kadar ki değerlendirmeler beklediğiniz gibi mi? Ve yeterince sizi yansıtan bir albüm oldumu bu, Türkiye'de ki popüler kısıtlamanın aksine?
Albüm tamamıyla beni yansıtıyor, ona hiç şüphe yok. Zaten bilenler bilir ben gerçek şarkılar yazarım, yani ne yaşıyorsam onu. Tepkilere gelince, hem evet hem hayır. Albümümün Türkiye’de yapılan diğer pek çok rock albümünden farklı olduğunu biliyorum ama bu zaten 5 yıldır burada yaşamamın doğal bir sonucu. Hemde özellikle ben uzun süre Türkiye’deki albümleri çok yakından takip etmedim ki sadece kendim olabiliyim, kendimi baştan yaratayım diye.. Ve sanırım bunu da başardım. Şimdi insanlar diğer duydukları pek çok rock albümünden farklı olduğunu söylüyorlar albümümün ve belki bu bazıları için harika, bazıları için ise alışılması gereken bir durum ama benim için bu iyiye işaret, demek ki hedefime ulaşmışım..
Bu konuda demek istediğim bir şey daha var.. Bu albümü yaparken görsel ve işitsel açıdan bir bütün olmasına uğraştım ben... yani fotoğraflar, klip ve şarkılar açısından… Ama bazı basın ve TV kuruluşları biraz cesur bulmuş diye duydum yaptıklarımı, bu da başta beni şaşırttıysa da biraz, sonradan mutlu etti. Çünkü bu da aslında yine baştaki amacıma ulaştığımı gösteriyor. Sadece Türkiye’nin yeni ve cesur şeylere daha açık olması gerekiyor… “Hadi artık 21.yüzyıldayız” demek geliyor içimden.
6- "Çırılçıplak"ın aynı zamanda Amerika ve Avrupa'da yayınlanan "Naked" isimli İngilizce versiyonu var. Siz kendinizi değerlendirdiğinizde söylediğiniz dilde hangisini daha başarılı buluyorsunuz? Yani müziğinizde dil önemli mi sizce yoksa Türkçe'nin ve İngilizce'nin pek farkı olmuyormu şarkılarınızın kalitesinde?
Ben ikisinin üzerinde de çok çalıştım sözleri yazarken… Kaç kere bozdum, yeniden yazdım.. Aynı şarkıyı sözlerin anlamını daha iyi vurgulayabilmek için bazen birden fazla kez söyledim. O yüzden iki dilde söylemek de benim için aynı önemi taşıyor. Bazıları İngilizce’sini daha rahat söylediğimi düşünüyor, bazıları da Türkçe’sini… Bu sanırım biraz dinleyicinin zevkine kalmış birşey..
7- Amerika'da da sahne aldınız çeşitli mekanlarda. Tabiki çok fazla fark vardır ülkemize göre ama oradaki üst düzey Rock Kültürünü gördükten sonra ülkemizdeki Rock Kültürünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce daha çok yolumuz varmı bu konuda?
Burada müzisyenler çok daha özgürce düşündüklerini dile getirebiliyorlar şarkılarında… Türkiye’de ise hâla toplum ne der, ailem ne der hatta devlet ne der kaygısı var… Çünkü Kültür Bakanlığı’nın sansüründen de geçiyor pek çok şey. Onun dışında buradaki müzisyenlerin (istisnalar var elbbette) daha çalışkan ve disiplinli olduğunu söyleyebilirim. Bir de elbette buradaki büyük konser organizasyonları çok iyi ses ve ışık sistemleri ile yapılan, her detayın düşünüldüğü organizasyonlar. En küçük barlarda bile çok düzgün ses sistemleri olabiliyor.
Bizde ise hâla, biraz deneme yanılma yöntemiyle yürüyor işler. Burada ise herşeyin matematiği ve formülü var, onun dışına da çıkılmıyor pek..
8- Özellikle son yıllarda birçok festival yapılıyor ülkemizde. İdol sayılan birçok ünlü isim ülkemize geldi yine bu aktiviteler çerçevesinde. Böyle önemli organizasyonların olması bizlere Rock ve Metal müziğin önündeki tabuları yıkmak için fayda sağlar mı sizce? Çünkü gerek halkımızda gerekse medyamızda olsun hep bir önyargı var bu müziğe yönelik olarak. Ve yapımcıların popüler kültüre paralel olarak izledikleri yapım politikalarıda ortada. Sizce aşabileceğimiz sorunlar mı bunlar bu kitlenin artmasıyla birlikte?
Elbette. Her geçen gün Türkiye’de düzenlenen büyük organizasyonların artması harika birşey. Ve bu organizasyonlara gelen yurt dışındaki ünlü gruplar, kendi ülkelerindeki standartları bizdeki konserlerde de talep ettiklerinden, eminim Turkiye’deki organizasyonların kalitesi de yükselmiştir.
Bunun dışında, toplum açısından bakarsak da, hem rock müziğe aşina olmayan kesimin bu müziği ve onu icra edenleri daha yakından tanıması ve öcü olmadıklarını görmesi açısından, hem de yeni gelen nesilin bu konserlerle büyüyüp rock müziğini sevmeleri açısından çok iyi bir olay.
Ben Los Angeles’a taşınmadan, yani 5 yıl önce bu büyük festivallerin hiç biri yoktu Türkiye’de… Bence bu çok olumlu ve heyecan verici bir şey...
9- Bundan sonraki projelerinizden ve hedeflerinizden kısaca bahseder misiniz dinleyicileriniz için? Şu sıralar bir promosyon dönemindesiniz büyük ihtimalle ama yinede vardır kesinleşen programlarınız ve plânlarınız ileriye dönük..
Şu anda Türkiye’de Eskişehir Red & Black Rock Festivali ve Ankirock Festivali’ndeki konserlerim kesinleşti. Ayrıca menajerlik şirketim yeni konserler üzerine de görüşmeler yapıyor. Bu yüzden Mayıs ve Haziran ayları içinde Türkiye’de olacağım.
Amerika’da ise ilk ay içinde iki konserim oldu. Burada da harika bir grubum var, birlikte çalmaktan çok keyif aldığım. Bunun dışında da “Yogamonth” isimli bir yoga grubunun Eylül ayında düzenleyecekleri “Yoga Health Festival” da yer almam söz konusu. Ayrıca burada görüştüğüm başka festivaller de var. Her zamanki gibi grubumla beraber bar konserlerime de devam etmeyi düşünüyorum.
10- Son olarak RockDream üyelerine bir mesajınız var mı?
En önemli mesajım lütfen rock dinleyicilerinin korsan albümlere ve mp3’lere rağbet etmemeleri. Ben bu müziği dinleyenlerin çok daha bilinçli ve eğitimli bir kesim olduğunu düşünüyorum ve lütfen eğer sevdiğiniz grupların müzik yapmaya devam etmelerini istiyorsanız, bu grupları orjinal albümlerini ya da mp3’lerini alarak destekleyin arkadaşlar.
Bunun dışında “Rockdream”i çok beğendim. Bana verdiğiniz destek için de çok tesekkür ederim ve başarılar dilerim..
Kutsal’in İngilizce albümü “NAKED” i aşağıdaki linklerden edinebilirsiniz:
Yalnızca kayıtlı üyeler linkleri görebilir! Burdan Kayıt Olun veya Giriş yapın! |
Yalnızca kayıtlı üyeler linkleri görebilir! Burdan Kayıt Olun veya Giriş yapın! |
İlerleyen dönemlerde yeni söyleşilerde tekrar görüşmek ümidiyle, hoşçakalın..
|
|
|
|
En son NeoRock tarafından Per May 15, 2008 00:22 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi.
|
|
 |
      |
 |
ArchangeL
-=Gelişen Üye=-

|
|
Amerika macerası iyi gelmiş . Başarılarının artarak devam etmesi dileği ile Kutsal..Bu keyifli röportaj için de ayrıca teşekkürler.
|
|
|
|
_________________ Archangel, Dark Angel Lend me thy light Through Death's veil 'Til we have Heaven in sight...
|
|
 |
    |
 |
MissDraconian
-=Forum Tazesi=-

|
|
İki albümüde harika bence. Bu sene Ankara'da olacağım ve AnkiRock'ta canlı izleme fırsatı yakalayacağım. Sabırsızlıkla bekliyorum
|
|
|
|
|
|
 |
    |
 |
NeoRock
Forum Yöneticisi

|
|
Benimde çok beğendiğim ve müzikâl olarak takdir ettiğim kişilerin başında geliyor. Böyle içten bir söyleşi ve tanışma fırsatını bana verdiği için kendisine tekrardan çok teşekkür ediyorum. Yoğun bir dönemde şu aralar ama sitemizi fırsat buldukça mutlaka ziyaret ediyor kendisi
|
|
|
|
|
|
 |
      |
 |
darkdu
-=Forum Tazesi=-

|
|
ne zaman sevsem,rüya ve susuzluğun geçti mi bu şarkıları gerçekten süper...
|
|
|
|
_________________ Gidiyorum gözüm yaşlı...hatıran hep yüreğime..Sen sev yağmurları yağmurlar yağsın üzerime...
|
|
 |
    |
 |
|
|
|
Sonraki başlık »
« Önceki başlık
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız Bu foruma eklenti gönderemezsiniz Bu forumdan eklenti indiremezsiniz
|
|