PunisheR
-=Forum Tazesi=-

|
|
KOSTA RİKALI SÖYLEŞİLER
ZUMBADO VE RAMİREZ
Söyleşi: Soner ULUOCAK
Bu sene 15. Ankara Müzik Festivali’nde aşağı yukarı hiç rastlamadığımız türden müzik yapan Kosta Rikalı Zumbado-Ramnirez düosunu dinledik. Dinleyenlerin bu tür müziğe ne kadar sempatiyle baktığını gördük. Bilgisayar,r Orta Amerika ülkesi olan Kosta Rika’nın canlı renklerini ve paralelindeki canlı müziği çok sempatik şekilde sunan sanatçılar büyük virtüözlerini daha konserin ilk dakikalarında gösterdiler.
Zumbado ve Ramirez ile yaptığımız söyleşi ilginizi çekecek.
Türkiye’ye ilk gelişiniz mi?
İlk...
Nasıl buldunuz buradaki izleyiciyi?
Her şey çok profesyoneldi ve dinleyiciler de çok iyiydi.
Kosta Rika’da müzik ortamı nasıl?
Jose Figures diye bir cumhurbaşkanımız vardı, 1972’de kültüre çok önem verdi, ona müteşekkiriz. çok önemli bir sanat hareketi başlattı. çocuklara yönelik çok önemli bir okul açtı. Konser salonları açtı. Onlar biraz büyüdükten sonra onlara yurt dışında tecrübe kazanmaları için (Başarılı olanlara) burslar verdirdi. Gitaristleri İspanya’ya, piyanistleri Rusya’ya, üflemeli saz sanatçılarını da ABD’ye gönderdi. Beş altı yıl sonra yurt dışındaki çalışmalarımızı tamamlayınca ülkeye geri döndük. Bu profesyonel gençler ülkeye hizmet vermeye başladılar ve yurt dışındaki formasyonu ülkemize taşıdılar. Bu yüzden Kosta Rika Latin Amerika ülkeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Nüfus açısından bizim ülkemiz çok küçüktür. Üç milyon kişi yaşıyor. Fakat buna mukabil çok önemli şeyler yapıyoruz. Bu yüzden de halk aydın oluyor. Festivaller çok önemli ve halkta festivallerle birlikte kültür seviyesini yükseltiyor.
Ülkemizde gitar popülerdir o yüzden çok dinleyeni vardır. Hem de çok ciddi bir enstrüman olarak en önemli yerlerden birini almaktadır. Konservatuarda en çok öğrencisi olan bölümdür. Ayrıca gitar konserleri diğer enstrümanların konserlerinden daha fazladır.
Dünkü konserde izledik sizi. Bilmiyorum, sanki biraz da caz temaları vardı. Klasik gitar repertuarının dışında bir şey...
Biz klasik formasyon aldık. İspanyol konservatuarını bitirdik. Konserin birinci bölümünde kendi müziğimizi çaldık, popüler müziğimizi... Ama tekniğimiz klasik müzik. Bunun yanında gerek modal gerek tonal tradisyonel armoni veya başka şeyler, blues gamları, New Age elementleri, üç ton teknikleri kullanabiliyoruz. Ayrıca Brezilya armonisi kullanabiliyoruz. çünkü amaç konserde en iyiyi vermek. Hepsinin olanaklarından yararlanıyoruz. Yani çok konservatif davranmıyoruz. Hepsini gerektiği yerde gerektiği şekilde karıştırmaya çalışıyoruz. Ne gerekiyorsa, işte müzik bize bir şey veriyor biz de onu yapmaya gayret ediyoruz.
Latin Amerika’da, işte Kosta Rika özelinde olabilir; ABD’nin popüler kültürü yoğunluğunu hissettiriyor mu?
Bizim kültürümüz Latin Amerika kültürüdür, fakat ABD’ye çok yakın olduğumuz için yeni jeneresyon onlardan çok etkilendi. Artık İngilizce parçalar falan... Bizim kendi parçalarımızı, çocuklarımız pek fazla hatırlamıyor. Bizde var gücümüzle kültürümüzü kaybetmemeye gayret ediyoruz. Daha da kötüsü ABD’nin her şeyi kötü değil ama en kötüleri bizim ülkemize gönderiliyor.
En kötülerden kasıt?
çöplük yani... En kötü müzikler... Nerdeyse kültür kirlenmesi oluyor.
O ortamda gitarist olarak yaşamak zor mu?
Biz üç milyonluk ülkeyiz, çok küçük bir ülkeyiz. Konserde çalarak yaşamanın imkanı yok. Ekonomik problemlerimiz de var ayrıca; bu nedenle bizim yurt dışına çıkıp konser vermemiz de çok zor. Bu yüzden gitarist olarak yaşamak çok zor. Yaşamak için Kosta Rika’da konser vererek, turizme, hizmet edecek şekilde popüler parçalar çalmamız lazım. Aksi takdirde yaşamak çok zor. Sadece konser vererek yaşamamız aşağı yukarı imkansız. Hayut da ödün verip kendi alanımızın dışında turistleri eğlendirmek için çalışıyoruz. Oteller de, şurada burada... Sadece çalarak hayatlarını kazanabilecek müzisyenler yaklaşık 80 kişidir. Onlarda Senfoni Orkestrası elemanlarıdır.
İdari görevleriniz var mı? Yani devlette.
Maaş aşıyoruz. Ama bu olmayabiliyor. Bu nedenle geceleri Salsa Orkestralarında çalarak, yahut okullarda ders vererek gelir sağlamaya çalışıyoruz.
Kosta Rika’da gitar bestecileri var mı?
Neredeyse yok gibi.
Hangi bestecileri seviyorsunuz Latin Amerika’da?
Ponce, Brouwer, Barrios, laura, Saergio, Maçao, formal kompozitörler...
Hangi gitarcılardan etkilendiniz?
Müzik olarak Juan Falu’yurttaş çok beğeniyorum...
Manfred Rramirez: Ben en çok Julian Bream’ı seviyorum.
Luis Zumbado: Hepsinin en güzel yanını yakalamak isterim. Bizim ülkemizde kompozitörler genellikle gitar için beste yapmıyorlar.
Sayın Zumbado bir de Uluslararası Gitaristler Derneği Sekreterliğini yürütüyorsunuz. Bu derneğin ne gibi işlevleri var, neler yapıyorsunuz?
Biz bir devlet kuruluşu değiliz. Bir araya geldik böyle bir şey kurduk. Festivaller düzenlemek, edisyonlar yapmak... Yardımlaşma için. Bu ilişkiden dolayı değişik yerlerde işte Buenos Aires’te işte şurada burada, Kosta Rika’da festivaller falan düzenliyoruz.
Peki bu tüm ulusların gitaristlerini kapsıyor mu, bu dernek işlevsel ve profesyonel mi?
Bu sadece fikirsel bir şey yoksa para şeyimiz yok.
Öğrenmek istediğim; örneğin işte Fransa’da şubeleri var mı, Arjantin’de, Yeni Zelanda’da da var mı? Sadece Kosta Rika’da. Bunun altında yatan esas şey derneğe üye olmak için herkes kendi müziğini yapmak zorundadır.
Kosta Rika’da sizden başka yurt dışında konser veren gitarcılar var mı?
Pablo Ortiz var biraz. çok zor. Biz şanslıyız bir tek. çünkü arkadaşlarımız var...
Türkiye’deki müzisyenleri takip edebiliyor musunuz?
Ahmet Kanneci’nin CD’sini dinledim ve Türk müziğini çok sevdim. Kendi müzik çalışmalarımın bir kısmını bu işe ayırmak istiyorum. Türk müziğiyle ilgilenip, çalmak istiyorum. Bunu biraz dinleyip içine girdikten sonra, o havayı yakaladıktan sonra yapmayı istiyorum. Kosta Rika’da Ahmet Kanneci çok biliniyor ve tek bilinen müzisyendir. Bizim festivallerimize geldi ve orada çok güzel bir konser verdi. Ahmet gelip orada çaldığında (Bizim Kosta Rika müziği biraz nostaljik müziktir) herkes çok etkilendi ve bir yakınlık olduğunu hissetti. Kendi adıma söyleyeyim sizin müziğiniz kadar içli bir müzik duymadım ben.
Geleneksel müzik çalışmak ya da çalmak bir müzisyene neler verir sizce?
Biz kendi kökümüzden gelen müziği alıp kendi dilimizde söylemeliyiz. Üniversal bir hale getirmemiz lazım diye düşünüyorum. Ümit ediyorum ki, bu inandığımız fikirlerden dolayı SCA Müzik Vakfı’nın düzenlediği ve gördüğümüz en güzel festivaldi. çok güzel organize edilmiş, çok mükemmel yapılmış çok önemli bir festival ve bize yer verdiler. O yüzden de çok mutluyuz. Müziği biz sokaklarda çalınan şekliyle çalamayız. Böyle önemli festivallere gelirken, uluslararası kalitede çalabilecek şekilde, estetik değer kazandırmamız lazım. Kültürümüz 500 yıl önce Avrupalılar gelince biraz kırıldı, bozuldular ve Avrupa evrimini kendi içinde yavaş yavaş tamamladı. Ama biz evrimimizi tamamlarken aniden bir Avrupa ordusu saldırdı bize. Eminim ki bizim kendi kültürümüze tamamen dönmemiz gerekir. Fakat bu düşmanlık gibi algılanmasın. Onların getirdikleri şeylerin iyi yönlerini alıp, onları global bir hale getirmeye çalışmalıyız.
Kökünüz Kızılderililere dayanıyor; yıllarca Amerikan sineması etkisiyle hep başka türlü tanıtıldı...
Tamamen Kızılderili olmayabiliriz. Kızılderili kanından geliyoruz ama karışmış olabiliriz. Kızılderililer baskılar altında kültürlerini bırakmak zorunda kaldılar. Aşağı yukarı bir ayakkabısı kalmadı o kültürden.
Kosta Rika’da ordu halk ilişkisi nasıl?
Bizde ordu yok ki. Asker yok bizim ülkemizde.
Nedir oradaki idari yapılanma?
Dünyada ordusu bulunmayan tek ülke Kosta Rika’dır.
Peki ordusu olmayan veya bir taraf olmayan bir ülke işte uluslararası ilişkilerde bir takım statülerden dolayı nötr kalabiliyor. Saldırmazlık durumuna gelebiliyor. Kosta Rika böyle bir durumu nasıl sağlayabiliyor? Diğer ülkelerden gelecek saldırılara veya psikolojik baskılara karşı?
Honduras’ta mesela % 11’dir askeri oran. Fakat kime karşı kendilerini koruyacaklar. ABD’ye karşı mı? Panama’nın çok büyük bir ordusu var. ABD oraya gelmek istedi ve 2 saat içinde Panama ordusu bitti. Niye o zaman bir orduya sahip olalım. Kimi nasıl, ne için koruyacaklar. Üç milyonuz, adamlar bize 8 milyon asker yollayacaklar... İşe yaramayacak bir orduya vereceğimiz parayı eğitime yönelttik. Ve Latin Amerika’daki en yüksek hayat standardına yani yaşam, sağlık standardına sahibiz. Okuma-yazma oranımız % 92. Diğer ülkelere gittiğinizde tam tersi çıkıyor.
Peki ABD’nin bir baskısı, bir sömürüsü yok mu?
Askeri olarak değil ama başka şekilde tabiki var. Ekonomik baskısı var ama ordu baskısı yok.
Yanı başınızda Küba var. Oraya yaklaşımınız nasıl?
Fidel Castro daima biraz abartıyor.
Neyi? Eğer ki hegemonyasını devam ettirme konusunda... Halk çok aç veya ölen insan varsa orda yanlış olan bir şey vardır. Yani diğer yönden bu işin fazla üstüne gitti. Biraz daha yumuşak olabilir.
Kosta Rika tarım ülkesi mi yoksa belli zenginlikleri mi var?
Postrest. Yemekten sonra yediğimiz şeyler bizim ekonomimiz. Kahve, muz ve içeceklerdir. Eğer başka ülkelerin parası olmazsa biz aç kalırız çünkü bizimkiler yemeseniz de, bulunmasa da yaşayabileceğiniz şeyler.
Kaç albümünüz var?
Altı.
Şimdi neler yapıyorsunuz? Manfred’in kompozitörlük yanı olduğu için onun söyleyeceği şeyler vardır... Manfred:Türk müziğinden çok etkilendim ve “Ay Gız” teması üzerine varyasyonlar yapacağım.
Ülkenizde edebiyatın durumu nedir?
Edebiyat, resim ve müzikten daha fazla uluslararası kariyere sahip. Başarılı olanlar çok başarılı olunca ABD’ye gidiyorlar.
Ailenizde müzisyen var mı?
Benim büyük kızım saksafon, küçük kızım da keman çalıyor.
Kendiniz nasıl başladınız?
12 yaşında mahallemizdeki bir konservatuarda başladım. Öyle sıradan bir konservatuardı... Manfred’in babası bir çok müzik enstrümanı çalıyor, onun temeli oradan geliyor.
Eklemek istediğiniz bir şey...
Öncelikle teşekkür ederiz. Bu kadar uzak bir ülkeye gelmek bizim için çok enteresan bir olay. Fakat daha enteresanı bu kadar uzağa geldik ama kendi evimizde gibi hissettik kendimizi.
SONBAHAR'98
MÜZİKALİTE Sayı: 6, Syf: 22
|
|
|
|
_________________ Ya Yaşamakla Uğraşırsın Ya Ölmekle..
|
|