miniqmortospaa
-=KopuK=-

|
|
Bugün yarın piyasaya çıkmış olacak olan Çilekeş'in 2. albümü "Katil Dans" zaten bu yılın en çok beklediğimiz albümlerinden birisi konumundaydı.
İlk albümden sonra 3 yıllık bir zaman geçti.Yeni albüm şarkıları ne zaman üretilmeye başlandı?
Cumhur(davul) : İlk lbümden sonra geçen nerdeyse 3 senelik bir süreçte boş durmuyoruz,şarkılar yazıyoruz sürekli.O sürecin doğurduğu bir albüm diyebiliriz buna.Bu sürecin getirdiği ve etkileri ileride daha çok görülecek şeylerde var aslında.Bu albümde ilk albümle daha sonra gideceğimiz yer arasında bir geçiş albümü gibi.
Görkem(vokal gitar) : Artık başka bir seriye başlıyoruz diyebiliriz.Bir köprü gibi görünen,değişen müziğimize bağ kurabilecek bir albüm yaptık.Albümde çok fazla parça yok belki ama 3 sene içinde bir bukadar Parça daha yaptık ve bu albümdeki hikayeyi dolduracak kadarını kullandık.Çok zaman geçirmeden tekrar albü yapmak istiyoruz,sonra tekrar,tekrar...Daha çok üretmek istiyoruz artık.
Albümdeki hikaye derken,bir konsept mi söz konusu?
Görkem: Daha ziyade işitsel bir konsept,parçaların bütünlükleriyle alakalı.Şarkı sözlerinede yansıdığını söyleyebilirim.İlk albümdeki şarkıların çoğunu lise döneminde yazdık, onlar albüme girsin diye yazılmış şarkılardı, odana kapanıp yazdığın şeyler şarkı oluyordu stüdyoda. Bunda ise Ankara'dan İstanbul'a taşınmamızın etkileri var, bunların müziğe yansımasıda kendini tekrar etme kaygısıyla oluyor.İlk albümden hemen sonra çıkan şarkılarla daha sonra çıkan şarkılar arasında farklılıklar görülecektir diye umuyorum.
3. Albüme dair fikirlerinizden bahsediyorsunuz.Uzun vadali hedeflerinizmi var?
Cumhur: Aslında çok uzun vadeli bir hedefte değil.3. Albüm yakın zamanda çıksın istiyoruz. Hazır olan fikirler ve şarkılarda var aslında.
Görkem: Bunu sonrakinemi koysak dediğimiz bazı kilit şarkılar var.2 bölümlü uzun şarkılar.ama 3. albüme dair birçok şey kesin olsada ne yapacağımızı bilmiyoruz ve bizi bu heyecanlandırıyor en çok.Çok büyük süprizlerlede karşılaşabiliriz. Önümüzdeki 10 senenin planları yok önümüzde.
Cumhur:Böyle plan yapmak gerçekçide değil.Senin sevdiğin bir söz varya"Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir" diye.
Görkem:Benim değil Che 'nin sözü o(gülüyor). (not: herakleitos'un)
Peki ilk albümden farkları neler olacak?
Görkem: Dinleyici olarak ayırt etmesi çok zor olmayan farklar.Duyunca "Çilekeş tarzı" denebilcek şeyler oldu şarkılar. Zannetmiyorum ki, "ilk albümdeki gitar soundu daha sertti" gibi eleştiriler olsun, ki çalışmamız daha sertleşti, daha gürültü koptu içimizde daha agresif bir tavır var.
Cumhur: Gerçekten indie label'lardan çok güzel şeyler çıkmaya başladı.Kulağımızı açan ve vizyonumuzu genişleten gruplar dinledik.
Gökhan(bas) :Bence o sert bu sert değil diye tanımlamak doğru değil.Grubun sound'u oluşuyor,yapmak istediği şeylerde ortaya çıkıyor.Daha canlı şeyler yapıyoruz,böyle tanımlamak yeterli.
Görkem: Dinledikçe daha fazla sevilecek bir albüm bu.Çok zor, anlaşılmayacak bir albüm yaptık demiyorum,o kadar uçmadık daha ama çok kolayda değil.İlkine görede daha dinamik.Bunda Gökhan'ın gelmesininde payı var,eskiden bayıkmışız diyoruz.Grup içinde çokönemli bir yerde duruyor ve yapmamız gereken şeyi neden yapamadığımızın kanıtı.
2005 'te çıktığınızda bir nu metal grubu olarak görülüyordunuz.Bundan rahatsızmıydınız?
Görkem: Evet rahatsızdık ama çokta inkar etmiyorduk.Bizim ilk albümde yaptığımız müzik Amerika'da 99-2000 yılında yapılmış müzikleri andıran bir müzikti.Artık onlardan ayrılmamızın doğru olduğunu düşünüyorum.İlk albümün nu metal olduğunu düşünmüyorum,sert gitarlar üzerine yumuşak vokalli bir albüm bence.
Blue Jean'deki ilk albüm röportajınızda alternatif rock tanımlamasını daha çok tercih ettiğinizi söylüyordunuz.
Cumhur: Sadece rock denmesi en çok tercih ettiğimiz.Doğal geliyor birazda,koyabilecekleri en kolay yer nu metaldi çünkü.
Görkem: Yani New Wave Of British Heavy Metal de değildi sonuçta!(gülüyor) Şimdi bu albümde çok bambaşka bir şeyde değil sonuçta.Yine Çilekeş ama başka bir şey de var bunun içinde. Çilekeş değişmek istiyor,başka bir yere gitmek istiyor.Kendini sınırlamakta istemiyor.Sınır yok,sınır varsa ne müzik yapmanın ne yaşamanın anlamı var.
Cumhur: birde hep müzikten bahsettik,şarkılarda bahsettiğimiz şeylerde değişiyor.Daha olgun, eleştirel ve yapıcı sözlere sahibiz.
Görkem: ilk albümde 3 şarkı sosyal içerikli diyebilirim.Aşk içeriği burda daha az.İlk albümde 3 tanesi orta parmak niteliğinde şarkılardı.Böyle yaptığımız gerekiyordu diye yapamazdık, saçma sapan birşey olurdu.İlk albümde tarihleri yazmıştık,insanlar aradaki hikayeyi doldursun istemiştik.Burda da dinleyip, "A bu dönemde bu olmuştu" diyebililer.
İlk albümde 'kürar' gibi bir Amerikan eleştirisinde daha kapalı bir anlatım vardı.Burda da öylemi?
Görkem: Bir ikisinde şarkının isminden ve içindeki kelimelerden bile anlaşılabilecek.Bir ikisinde düşünerek anlayabilrler belki ama problem olmaz, açıklarız.Çok net düşünüyorum zaten.Genel olarak bizi yönetenler ,asanlar,kesenler,müzik piyasasının içine sıçanlar parçaların %80 ini oluşturuyor.
Cumhur: Rock yapıyoruz,sert müzik yapıyoruz ve gözüne batıra batıra anlatmanında bir sorun olduğunu düşünmüyorum.
Görkem: Dinleyicimizin yaşı küçük deniyor, katılmıyorum ama mesele olduğunuda düşünmüyorum.Belirli bir yaşın altındakiler anlatıığımız şeyleri anlamıyorlar diye bir şeyde yok.Belki normalde ilgilenmeyecek insan sözlerimizden sonra o konuyla ilgilenmeye başlıyor.
Albüm CD olarak yayınlanmasından bir hafta kadar önce Çilekeş'in (www.cilekes.com.tr) ve plak şirketleri P.i. Müzik'in (www.pimuzik.com) web sitesinden kapak çalışmasıyla birlikte ücretli olarak indirilebilecek.
|
|
|
|
_________________ Tell Me Rigth Now What Have You Got To Lose Except your soul...who is with us?
|
|